Bådelauget Udsigten
Viemose Skov
BÅDEMOTORER


Lillebjørn

I 2011 købte bådelauget på et loppemarked en lille totakt bådmotor på l½ hk. Det er en sød lille en ved navn Lillebjørn, og den er vist nok fremstillet Nibe. Der har også været fremstillet en Storebjørn.

Vi har en lille jolle, som den vil passe i, og arbejdet er begyndt med udboring til stevnrør. Motoren ser meget pæn ud og har formindtlig ikke været brugt ret meget.

Her i sommer 2012 fik vi, da vi var på en lille sejltur til Nyord, foræret en gammel bårmotor. Det er en norsk FM 1 cyl. 4 takt type C2 på 4 heste.
Den kunne køre rundt, men der var ikke skygge af kompression. Richard har et godt middel til at løsne fastsiddende stempelringe. Han hældte i to omgange klorin ned i toppen, og efter et par dage begyndte der at komme nogen kompression.

Vi har nu stillet motoren ind foran brændeovnen og er begyndt at skille den ad. Motoren er lidt usædvanlig idet cylinder og top er støbt i et. På toppen sidder der to store skruer hvorunder ventilerne befinder sig. Vi måtte lave en firkantnøgle på 26 mm for at få skruerne ud.

Magneten skal også adskilles, da bevægelige dele sidder fast, og karburatoren skal også ses efter.

Vi håber at få den til at køre i løbet af vinteren.

Januar 2013 Ove B.L.


FM C2


FM C2Tilbage      Forsiden